Japonya ve İskandinavya'dan gelen tasarım etkilerinin en sevdiğimiz unsurlarını kapsayan bir araya getiren Japandi tarzı, her iki estetiğin de benzer prensipleri paylaştığı muhteşem bir eşleşmedir. Minimalizmi temel alan ve doğanın ham ve rastlantısal etkilerini vurgulayan bir stildir.
Bu tarzın en güzel yanlarından biri ise uygulanmasının kolay olmasıdır. Bu yazıda, evinize Japandi stilini eklemenin beş kolay adımını paylaşıyoruz.
Yalınlık
Bu dönüşüme başlamanın en iyi yolu, dağınıklığı gidermek ve yalnızca alan için bir fonksiyonel ürünleri kullanmaktır. Konu Japandi olduğunda, mekana serbest akış sağlayan minimal ürünlere yer vermek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Japandi, zen'in öğretilerinden wabi sabi gibi bir yaşam tarzıdır. Hızlı ve tüketime dayalı yaşamlarımızda, sakinliği, dinginliği ve hissetmeyi telkin eder.
Bu nedenle tüm yönleriyle minimalizmle aynı olduğu söylenemez. Mekanı ortaya koyan her parçanın işlevsel olmasının yanında kendine ait bir alanı olduğunu anlatır. Mekandaki her ürünün bir amacı olduğunu ve bir arada mekana anlam kattığını hissettirir.
Yer açın
Japon ve İskandinav minimalizmi en iyi geniş açık plan yerleşimlerde kurgulanır.
Özellikle doğal ışığın akmasına izin veren ferah açık alanlar, Japandi stilini elde etmek için çok önemlidir. Bu yaklaşım yıldız parçaların öne çıkmasına izin verir ve mekanda zen in dingin hissiyatını ortaya çıkarır. Eğer çok geniş alana sahip değilseniz, bu hissiyatı yaratmak için alçak mobilyalar kullanabilirsiniz.
Alçak mobilyalar, alanı görsel olarak ferah ilginç ve otantik hale getirmeye yardımcı olur. Tabi ki konforlu olan ürünleri tercih edin. Örneğin standart ölçülerden daha düşük sırt yüksekliğine sahip bir koltuk tercih edebilirsiniz, ancak sehpa yüksekliği ve oturum yüksekliğinin uyumlu olmasına özen gösterin. Ergonomik olmayan bir mekanda huzur ve dinginlikten söz edemeyiz. Bu nedenle görünüş kadar mobilyaların ergonomik ve konforlu olması da önemli.
Doğru ürünleri seçin
Az ama öz ürünle mekanda japandi etkisi yaratabilirsiniz. Aksesuar ve mobilya seçerken, seçiminizi iyice düşünerek ve işlevsel parçalarla sınırlandırabilirsiniz. Çok işlevli mobilyalarla yerden tasarruf ederek çok daha temiz hatlarda bir mekan oluşturabilirsiniz.
Mekanda bulunduracağınız her parçayı uzun süre kullanmak üzere alın. Yalnızca trendleri göz önünde bulundurarak değil, size hitap eden size huzur veren parçalara yer verin. Çok fazla aksesuar kullanmayın. Ancak kullandığınız aksesuarların tam olarak sizi iyi hissettiren parçalar olmasına özen gösterin. Bunun için zaman ayırmaktan korkmayın.
Mobilya veya aksesuar seçerken temiz çizgilere sadık kalın. Eğrisel ve sanatsal detay içeren ürünlere gereken dikkatin verilebilmesi için, doğru adet ve yerleşime sahip olmasına özen gösterin.
Nötr Renk Paleti
Japandi estetiği söz konusu olduğunda sıcak, nötr bir palete sadık kalabilirsiniz. Bej, krem, yulaf ezmesi, bronz ve taş renkleri düşünün. Geleneksel olarak bazı İskandinav nötrlerine yer vermek ve onları koyu tonlarda ahşaplarla birleştirmek, huzur ve uyum duygularını destekler.
Nötr bir renk paleti aslında hareketli olabilir. Nötr renk paletinde çarpıcı etkiyi yaratmanın en iyi yolu kontrast yaratmaktır. Nötr tonların yanında, koyu gri, koyu toprak tonlarını ve yeşili düşünün, tonları düşünün. Ancak bu tonlar odak yaratmak için kullanıldığından dolayı doğru yerde ve olabildiğince birkaç parça olarak kullanmakta fayda var. Aksi takdirde sadelikten uzaklaşabilirsiniz.
Doğal Malzemeler
Özellikle sürdürülebilir malzemeler, Japandi tarzında önemli bir yere sahiptir.
Mümkün olduğunda iç ve dış mekan arasındaki sınırları kaldırmaya ve bütün düşünmeye çalışın. İskandinav ve japon kültürleri, doğaya ve doğanın iç mekana taşınmasına ayrıca önem veriyor.
Toprak saksılar, bahar dalları, yün kilimler, el örgüsü bir örtü, mumlar ve tütsü gibi mekanda huzur veren ürünlere yer verin. Japandiyi mekanınıza ve hayatınıza katmak için hazırsınız! Başlamaya ne dersiniz?
Bunları da beğenebilirsiniz;
Yorumlar