top of page

Hayatınıza Wabi Sabi Katmak için 7 Altın Kural

Güncelleme tarihi: 16 May 2022


Wabi Sabi'nin derinliğini, Zen ve minimalizmle eşleşen dingin anlayışını mekanınıza katmak aslında çok kolay. Tabi ki öncelikle bu konseptin yalnızca bir tasarım stili olmadığını, bir felsefe olduğunu bilmenizi isteriz.

Bunun için wabi sabi felsefesi makalemizi incelemenizi öneririz.

Bu makalede wabi sabi felsefesi ışığında mekansal öneriler geliştirilerek, sade ve doğal enerjiye sahip bir mekana nasıl ulaşabileceğinizi açıkladık.

Gelin inceleyelim!


#1 Gereksizse Almayın


Son yıllarda wabi-sabi mekan tasarımcıları için büyük bir ilham kaynağı haline geldi. Wabi sabi konsepti minimalizme anlayış olarak yakındır, ancak minimalizmin yarattığı soğuk ve steril etki wabi sabi felsefesine uzaktır. Bu iki temanın belirgin ortak noktası sahip olunandan faydalanmak ve gereksinim olmayan şeyleri satın almamaktır.


Evimiz, ofisimiz, yaşamımızı geçirdiğimiz yerlerdir, ancak şöyle bir bakın, gerçekten yaşam belirtisi gösteriyor mu? Mekanınız sizi ifade ediyor mu? Hızlı erişilebilir, ucuza imal edilmiş, dayanıksız ve hızla atılan eşyaların döngüsüne düşmek yerine, uzun süre dayanım sağlayan ve zamanla size eşlik edecek mobilya ve aksesuarlara yer verin. Örneğin, nesiller boyunca kullanılabilen rustik bir masa düşünün, her bir çizik o nesnenin kendi anlatısına katkıda bulunur, O masayı kullanan herkes farklı bir iz bırakır ve aslında onu özel ve paha biçilemez kılan da budur. Bulunduğunuz mekana wabi-sabi eklemenin bir başka harika yolu, ikinci el vintage ürünlere yer vermektir. Ve mekanda kullandığınız her nesnenin sizden önce yaşadığı hayatı takdir etmektir. Aynı zamanda paradan tasarruf etmenin ve tüketiminizi azaltmanın da mükemmel bir yoludur.



#2 Doğal Materyaller


Kullanılan materyaller incelendiğinde, kalıcı ve dayanımı yüksek malzemelerden en belirgini doğal ahşaba yer verebilirsiniz.

Yekpare yüzeyler oluşturarak, süreklilik ve sonsuzluk hissi yaratan taş, beton ve epoksi gibi malzemeler kullanın.

Keten, pamuklu kumaşlar ve doğal bileşenli tüm malzemeler wabi-sabi konseptinin öğelerindendir. Doğal tekstillere yer verin.



#3 Renk Şeması


Nötr tonlar, toprak tonları, ahşap ve beyaz tipik bir wabi sabi mekanını anlatmaya yeter. Renk teması incelendiğinde de yine sadelik ve doğallığın ön planda olduğu Wabi Sabi konsepti için toprak tonları, bej ve yeşilin kahvemsi tonlarını kullanabilirsiniz.



#4 Organik Formlar


Mevcutu koruma ve eskiye saygı duymanın bu kadar altını çizmişken, wabi-sabinin modernizme karşı bir duruşu olmadığını da belirtmek isteriz. Mekanda kullanışlı ve dayanıklı tüm ürünler bu konsepti güçlendirir. Yalnızca bu ürünlerin formunun olabildiğince sade olmasına özen gösterin.

Eğer ürünleriniz endüstriyel materyallerdense bu elemanların arka planda kalmasına dikkat edin ve mekanınızdaki doğallığın önüne geçmesine izin vermeyin.



#5 Sanat


Sanatsal el yapımı objeler ve duvar süsleri mekanın derinlik hissini güçlendirecektir.


#6 Bitkiler


Mekanın enerjisini güçlendirmek için bitkiler bir numaralı destekçimizdir. Hem harika bir tasarım öğesi, hem de wabi sabinin dinginliğini yansıtan bir unsurdur. Gerçek bitkiler kullanarak canlılık enerjisini fizik mekana aktarın.



#7 Kişisel Dokunuşlar


Size ait sizi gerçekten ifade eden birkaç mobilya, nesne ya da aksesuara yer verin. Bu mekandaki varlığınızı ve mekanla aranızdaki bağı güçlendirecektir.




Tamamiyle sade ve minimal hatlarda toprak tonlarında bir konsol, ikinci el rüstik bir masa ve antika sandalye, beton grisi ya da püskürtme sıva duvarlar wabi sabi etkisini mekanınızda hissettirebilir. Rahatlamak, yavaşlamak, telaşlı modern dünyadan geri adım atmak ve yaptığınız her şeyde zevk ve şükran bulmak için ideal bir yol olan wabi sabi yaşamınıza ve mekanınıza sadelik ve dinginlik katacaktır.

Basitçe söylemek gerekirse, wabi-sabi kendiniz olmanıza izin verir. Kusurlu olmanın kusursuzluğunu benimseyin.





Bunları da beğenebilirsiniz;


Commenti


bottom of page